Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Op weg naar ‘wederzijds’

27 september 2022 @ 10:30 - 12:00

‘Bouw bruggen in jezelf naar het land van de doden,
de doden bouwen samen met jullie aan de opbouw van de aarde.
Wandel bewust samen met de doden, hand in hand,
opdat de hele wereld vergeestelijkt wordt.’

~ Manfred Kyber

In Ontmoetingscentrum Enkidoe* in Zutphen vindt maandelijks een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst plaats onder de titel In verbinding met ‘de andere kant’ .
De bedoeling van deze bijeenkomsten is om letterlijk en figuurlijk ruimte te maken voor onze dierbare gestorvenen door met elkaar en in onszelf het besef te versterken dat onze ‘doden’ niet weg zijn, maar – zij het op een heel nieuwe manier – nog steeds actief aanwezig in ons leven.
Aan het begin van de bijeenkomst nodigt iedere deelnemer in stilte dan ook zijn/haar dierbaren uit om bij ons aanwezig te zijn die ochtend.

Wij proberen ons vanuit onze aardse werkelijkheid op hun wereld af te stemmen aan de hand van afbeeldingen die de schilder Gerhard Reisch** maakte van zijn ervaringen en belevenissen ‘aan gene zijde’, in het gebied waar de zogenaamde doden leven.
Die afbeeldingen zijn, samen met teksten die Gerhard Reisch er bij formuleerde, gebundeld in het zogenoemde ‘Boek van de doden’, The Book of the Dead (met daarin ook de oorspronkelijke Duitse tekst en een Nederlandse en Franse vertaling).

Per keer nemen we ons een afbeelding voor. In stilte beschouwt ieder voor zich om te beginnen de feitelijke opbouw: kleuren, compositie, lijnenspel, vormen e.d. Vervolgens delen we onze waarnemingen met elkaar.
Bij de volgende stap proberen we ons, weer in stilte, ín de afbeelding te verplaatsen door hem a.h.w. om ons heen uit te vergroten, en gewaar te worden wat er dan gebeurt, wat er in ons opkomt, hoe het klinkt, voelt, beweegt – kortom, wat ons (aan-)raakt. Ook dat wisselen we vervolgens met elkaar uit, zónder er over in gesprek te gaan. Ieders beleven blijft zo onaangetast mogelijk in de
(luister-)ruimte staan.

De ervaring is dat daardoor die ruimte verandert. Er ontstaat vrijwel iedere keer een tere, zacht-vreugdevolle, verwonderde en dankbare stemming, die weerspiegelt in de gezichtsuitdrukking van de deelnemers. En steeds is de ervaring dat er dankzij de aanwezigheid van de anderen zoveel meer gebeurt en te ontdekken en beleven valt, dan wanneer we in ons eentje naar zo’n afbeelding kijken.
Zo proberen we in onszelf en met elkaar een brug te bouwen waarover van weerskanten levende betrokkenheid kan stromen!

Data: in principe iedere vierde dinsdag van de maand van 10:30 tot 12:00 uur (ook in de zomermaanden!)
Plaats: Ontmoetingscentrum Enkidoe
Oudewand 13, Zutphen

Opgave is noodzakelijk in verband met de grootte van de ruimte en de gewenste groepsgrootte, en kan kan via rene@enkidoe.nl of wijmensen777@gmail.com

Kosten: € 5,00 per keer.

Heleen de Weger

*https://www.enkidoe.nl/enkidoe-agenda-9.html
**https://gerhardreisch.com/nl

Gegevens

Datum:
27 september 2022
Tijd:
10:30 - 12:00