Voltooid leven – een boekbespreking

    De uitdrukking voltooid leven blijkt in de realiteit ‘een kluwen van onvermogen en onwil om nog langer verbinding te maken met het leven. Het staat voor verdriet over de verloren verbinding; met de wereld om hen heen, maar ook met zichzelf. Het leven gaat door, maar het levensverhaal is voortijdig gestold’. Hierbij spelen vijf thema’s in een rol:   klik hier voor het gehele artikel.

  1. Beate Matznetter
    | Beantwoorden

    Superinteressant. Tussen mijn man en mij- wel vrije school ouders maar groot verschil in ‘bewust en onbewust in het leven staan’ en de omgang met angst voor de dood, al zijn we ouders van een overleden kind- is euthanasie al jaren een thema.
    En voor mij, die persoonlijk geen euthanasie maar ook geen kunstmatig verlengd leven wil
    is algemeen maatschappelijk (en persoonlijk) het thema ‘als vrouw in vrijheid leven’ belangrijk. En daar hoort het recht op abortus bij, omdat vrouwen in de hele wereld ongewenst zwanger raken, door geweld, maar ook vaak door verkeerd of mislukt gebruik van voorbehoedsmiddelen. Dat maakt dat ik wel begrip heb voor in liefde uitgevoerde euthanasie; ik kan mijn mans angst bij voorbeeld voor totale afhankelijkheid niet wegnemen. Al laat het universum ons steeds oefenen: net is een leeftijdsgenoot en vriend van kop tot teen verlamd geraakt en herstelt in kleine stapjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Captcha loading...