Workshops van Wederzijds

Wederzijds organiseert de komende maanden workshops, waarbij thema’s uit het boek ‘Het maakt uit hoe je sterft’ verder worden uitgewerkt.
De workshops zijn:

Euthanasie bij mensen met dementie?

Euthanasie bij mensen met dementie is een even actueel als gevoelig onderwerp. Wat is de waarde van een wilsverklaring, welke gevolgen heeft wilsonbekwaamheid, welke zeggenschap heeft de familie? Dat zijn enkele van de vele kwesties die vaak spelen. Daarachter liggen diepere vragen naar de zin en betekenis van dementie, vanuit menselijk en spiritueel gezichtspunt bezien.

Deze workshop vindt plaats in een bijzonder rustieke en kunstzinnige omgeving. Zie hier.

Jan Pieter van der Steen (specialist ouderengeneeskunde) en Heleen de Weger (o.m. werkzaam in een psychogeriatrisch verpleeghuis) delen hun inzichten en ervaringen in deze workshop.

Zaterdagochtend 25 januari 2020 (09.20-12.30 uur)

Plaats: koetshuis van Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen.

Kosten: € 18,50

Aanmelden

 

Het loslatingsproces voor en na de dood

In de laatste levensfase doen we nieuwe ervaringen op, voordat we  echt klaar zijn om te sterven. Een van die ervaringen is het durven en kunnen loslaten. Bij euthanasie maak je die essentiële fase niet mee. Wat mis je dan?
Luc Vandecasteele (arts) bespreekt welke vormen van loslaten er aan de orde zijn, zowel voor als na het sterven. Vooraf een korte inleiding van Thom Kloes over het boek ‘Het maakt uit hoe je sterft’.
Na de beide inleidingen worden, in gezamenlijk gesprek, persoonlijke vragen en ervaringen uitgewisseld.

– Zaterdag 14 december van 13.30 – 16.45 uur, inloop vanaf 13.00 uur.
– Plaats: gezondheidscentrum Mercuur, Frankrijkstraat 126, 5622 AH Eindhoven.
– Kosten € 17,50.
– Maximaal 25 deelnemers.

Deze workshop is volgeboekt! U kunt uw belangstelling aan ons kenbaar maken. We kunnen dan eventueel een 2e workshop over dit thema organiseren.

 

Ontwikkelen van inzichten en ervaringen

rond het voortbestaan na de dood

Elke opvatting over euthanasie wordt bepaald door opvattingen over de dood. De grote vraag daarbDoor ij is of de dood het einde van alles is, of dat er iets van ons doorleeft. Om een beeld van een eventueel leven na de dood te vinden, schetst Jaap van de Weg (arts) een weg om daar zoekend, denkend en ervarend dichter bij te komen. Hieraan wordt in deze langere workshop (anderhalve dag) gezamenlijk gewerkt. De workshop wordt aangevuld met een bijdrage van Bastiaan Baan, geestelijke in de Christengemeenschap, op de zaterdagmiddag.

Tot 15 januari staat de inschrijving uitsluitend open voor degenen die sinds de voorgaande workshop op de wachtlijst staan.

– Datum: vrijdagavond 27 maart (20-22 uur) en zaterdag 28 maart (09.30-16.30 uur)

– Plaats: gebouw Helicon, Socrateslaan 22A, 3707 GL Zeist.

– Kosten € 52,50.

– Maximaal 18 deelnemers.